Feb
25
2011
ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО “НИКОЛА ТЕСЛА – ВЕЧИТА ИНСПИРАЦИЈА” ПДФ Штампа Ел. пошта

   У новом циклусу научних и техничких пројеката биће новца за 30 одсто истраживача више, а Ниш ће учествовати са око 1.000 и бити један од највећих центара у тој области, изјавио је потпредседник Владе и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић на округлом столу под називом "Никола Тесла - вечита инспирација" који је 25. фебруара одржан на Универзитету у Нишу.
   Држава је препознала знање, науку и технологију као нешто што мора бити на врху приоритета наше земље и да би подржала економију знања руководи се стратегијом у којој су најважнији ресурси способни људи и иновативни пројекти. За подршку стратегији знања, из европског буџета, само за набавку опреме за разне истраживачке лабораторије на четири факултета Универзитета у Нишу, обезбеђено је преко три милона евра, истакао је министар Ђелић.  Он је додао да ће до краја марта бити потписана потребна документа за почетак изградње научно-технолошког парка, инвестиције вредне око 10 милиона евра, иначе заједничког пројекта Министарства, Града Ниша и Универзитета. О овом пројекту као кључу за развој фундаменталних истраживања и бази за запошљавање, било је речи на састанку са руководством Универзитета у Нишу на челу са ректором проф. др Мирољубом Гроздановићем коме су присуствовали представници свих тринаест факултета.

2011_02_25_okrugli_sto_nt12011_02_25_okrugli_sto_nt2


















2011_02_25_okrugli_sto_nt32011_02_25_okrugli_sto_nt4

   На округлом столу "Никола Тесла-вечита инспирација, који је под покровитељством Привредне коморе Србије, заједно са Универзитетом у Нишу организовала Регионална привредна комора Ниш и ЛЕДИБ, преко 150 учесника између осталог је говорило о стратегији развоја науке до 2020. године, о потенцијалима и иновативној производњи као једином правом путу Српске привредеа а приказан је и филм о српском иновативном генију -Николи Тесли.