Feb
18
2011
РУМУНСКИ ФИЗИЧАР У ПОСЕТИ УНИВЕРЗИТЕТУ ПДФ Штампа Ел. пошта

   Ректор Универзитета у Нишу професор др Мирољуб Гроздановић сусрео се са једним од водећих физичара у Румунији у последње три деценије шефом Департмана за теоријску и примењену физику Западног универзитета у Темишвару проф. др Јоном Котескуом (Ion Cotaescu) .
  Повод за сусрет била је серија предавања која је професор Котеску одржао на Природно-математичком факултету у оквиру ICTP (The Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics, Trieste, Italy) Пројекта „Струне и Космологија" којим руководи проф. Горан Ђорђевић, шеф Kатедрe за теоријску физику у Нишу и извршни директор Канцеларије Мрежe математичке и теоријске физике за Југоисточну Европу у Нишу (Southeastern European Network in Mathematical and Theoretical Physics - SEENET-MTP). Још један од  разлога сусрета је и припрема за организацију ``Balkan Summer Institute 2011`` који ће се  августа 2011. године одржати у Србији.
    Професор Јон Котеску, иначе један од оснивача SEENET-MTP Мреже, од 14. до 17 фебруара 2011. године одржао је предавања на следеће теме:


„FROM CLASSICAL TO QUANTUM FIELD THEORY", Part I.
"PRESENTATION OF SCIENTIFIC RESEARCH AND COOPERATION IN TIMISOARA" & "FROM CLASSICAL TO QUANTUM FIELD THEORY" и
„QUANTUM THEORY ON DE SITTER SPACE".

2011_02_18_jon_kotesku2011_02_18_jon_kotesku2

















   Уважени румунски физичар проф.  др Јон Котеску и ректор Универзитета у Нишу проф. др Мирољуб Гроздановић разговарали су о могућностима проширења досадашње сарадње два универзитета која се заснива на Протоколу потписаном јуна 2010. године. Сусрету су присуствовали и проректор Универзитета у Нишу за међународну сарадњу проф. др Весна Лопичић и проф. др Горан Ђорђевић, шеф Kатедрe за теоријску физику у Нишу Департмана за физику ПМФ-а и извршни директор Канцеларије SEENET-MTP Мреже у Нишу.