Feb
09
2011
АМБАСАДОР ИРАКА НАЈАВИО САРАДЊУ СА УНИВЕРЗИТЕТОМ У МОСУЛУ ПДФ Штампа Ел. пошта

   Универзитет у  Мосолу (University of Mosul ) заинтересован је за успостављање сарадње са Универзитетом у Нишу и то посебно у области техничких наука и медицине, рекао је амбасадор Републике Ирака у Србији Његова екселенција др Фалах Абдулхасан Абдулсада током разговора са ректором ове високошколске установе проф. др Мирољубом Гроздановићем.
    Највиши ирачки дипломата у нашој земљи је објаснио да ово интересовање постоји јер су стручњаци који су стекли дипломе на српским универзитетима у Ираку изузетно на цени, а медју њима нарочито лекари и инжењери који су студирали на Универзитету у Нишу. Амбасадор Ирака је, на основу начелног пристанка ректора Универзитета у Мосолу, са ректором Гроздановићем договорио да Универзитет у Нишу до краја марта састави Протокол о сарадњи, а за свечано потписивање уговора и званичан почетак сарадње зацртан је месец јун. Како је истакнуто, поред техничких и медицинског факултета, уколико буде интересовања у њу ће моћи да се укључе и остали факултети Универзитета у Нишу.

2011_02_10_poseta_irackog_ambasadora12011_02_10_poseta_irackog_ambasadora2
















   Током разговора амбасадор Абдулсада, који је у дипломатију ушао са академском титулом доктора славистике за руски језик, и ректор Гроздановић су се сагласили да су академска и културна сарадња најбитније за стварање чврстих веза медју народима и да ће обнављање универзитетске сарадње, која је некада имала дугу традицију, допринети оживљавању и привредних и економских односа.
    На пријему, коме су поред амбасадора Абдулсада присуствовали и конзул Амбасаде Републике Ирака у Србији господина Мутхана Ал-Јобури, проректор за медјународну сарадњу Универзитета у Нишу проф. др Весна Лопичић и декан Медицинског факултета у Нишу проф. др Милан Вишњић, гости и домаћини разменили су и прикладне поклоне.