Dec
24
2014
ОДРЖАН НФО-ДАН COST i ERASMUS + ПДФ Штампа Ел. пошта

На Универзитету у Нишу, у четвртак, 25. децембра, одржан је инфо-дан за програме COST i Erasmus +. Скуп је отворила проф. др Весна Лопичић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Нишу.


О програму COST су говорили проф. др Горан Ђорђевић са Природно-математичког  факултета Универзитета у Нишу, национални COST координатор и представник Србије у Комитету високих званичника (Committee of Senior Officials – CSO и  Никола Филиповић, такође са ПМФ-а, сарадник у канцеларији националног COST координатора.

COST I ERASMUSCOST I ERASMUS1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COST (European Cooperation in Science and Technology) је једна од највећих платформи за подршку, умрежавање и сарадњу са научницима и истраживачима у читавој Европи, који подржава истраживачке пројекте под називом COST акције.


У оквиру ових акција учествују државне и приватне институције, универзитети, представници индустрије, мала и средња предузећа у циљу заједничког развијања идеја, размене и преношења знања у оквиру свих научних дисциплина.

 

О програму Хоризонт 2020, највећем програму Европске уније за истраживање и иновације, који обухвата фонд од чак 78 милијарди евра, доступних у наредних седам година, говорила је проф. др Вера Марковић са Електронског факултета Универзитета у Нишу, координатор за Еразмус пројекте.

Након што се од 1. јула 2014. Република Србија укључила у Хоризонт 2020, а ова средства постала доступна за домаће научнике, привреднике и цивилни сектор.

 

Erazmus+ је наследио три програма за образовање у којима је Србија до сада учествовала – Темпус, Erazmus Mundus и Програм за целоживотно учење, као и програм Млади у акцији.


У фокусу програма је, између осталог, и јачање потенцијала младих за активно учешће у грађанском друштву, развој лидерских вештина, солидарности и разумевања између култура. За област спорта, приоритет је сарадња и умрежавање спортских организација и подршка пројектима који могу индиректно да допринесу ублажавању друштвених и економских аспеката физичке неактивности.


За спровођење Програма надлежне су Европска комисија на европском нивоу, националне агенције на нивоу програмских земаља и националне канцеларије Еразмус+ на нивоу партнерских земаља.


Овако изгледа структура новог програма:
Кључна активност 1 (КА1) – Образовна мобилност појединаца
Кључна активност 2 (КА2) – Сарадња за иновације и размену добре праксе