Jan
19
2011
КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИЈЕ ФРАНЦУСКЕ ВЛАДЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

У жељи да унапреди сарадњу између Француске и Србије и да подстакне мобилност студената из Србије, Амбасада Француске у Србији обновила је конкурс за доделу стипендија за 2011-2012. годину за студенте из Србије који желе да наставе школовање у Француској за ниво мастер II и докторате. Рок за подношење пријава је 6. март 2011. године.

    Презентација стипендија биће одржана 10.фебруара, у 12:30 сати на Филозофском факултету, а у 18 сати у амфитеатру Природно-математичког факултета. У Разговори са заинтересованим кандидатима биће одржани 11.фебруара од 10 до 12 сати у Француском центру у Нишу.
За све ближе информације погледајте сајт: http://www.ambafrance-srb.orgwww.ccf.org.rs
   Биће додељено око двадесет стипендија које ће покрити трошкове школарине, живота у Француској, као и социјалног осигурања. Студенти који буду изабрани имаће статус „стипендисте Француске Владе". Студенти ће моћи да се пријаве за следеће програме:
- Стипендије Министарства иностраних и европских послова које додељује Одељење за сарадњу и културну делатност Амбасаде Француске у Србији за мастер 2 студије (стипендије од 10 месеци) и докторске у ко-менторству (стипендије се додељују у трајнању од 6 месеци сваке године за период од 3 године).
- Стипендије за "солидарни развој" Министарства за имиграцију, национални идентитет и солидарни развој, у оквиру споразума о мобилности младих који је уговорен са Владом Републике Србије, а које додељују: CampusFrance, мрежа инжењерских школа "N+i" и Амбасада Француске у Србији; 8 стипендија у трајању од годину дана биће додељено за ниво мастер 2. искључиво за техничке и научне дисциплине.

Рок за пријем кандидатура је 6. март 2011.
Одлуке комисије биће саопштене током априла 2011. године. за мастер студије а за докторате током маја 2011. године.
2011_01_19_stipendije
Амбасада Француске може такође да додели « парцијалне стипендије » које покривају трошкове школарине и социјалног осигурања, а студенту омогућавају стицање статуса „стипендисте Француске Владе". Остатак трошкова може да сноси предузеће, општина или сам студент...(cf. нове могућности за рад за време студирања):
http://www.campusfrance.org/fr/page/travailler-pendant-ses-etudes 

1) мастер II, стипендија у трајању од 10 месеци,
2) докторат, стипендија омогућава да се наизменично борави у Србији и у Француској у периоду од 3 узастопне године, с тим што би студент требало годишње да проведе у Француској 6 месеци, то јест 18 месеци укупно, у складу са конвенцијом о коменторству између универзитета у Србији и одабраног Универзитета у Француској.

Пажња: с обзиром на велики број кандидатура препоручљиво је да се кандидати пријављују и за друге програме стипендија да би повећали своје шансе да студирају у Француској.
За више информација: http://www.campusfrance.org/fria/bourse/index.html

Студенти који студирају природне и техничке науке, требало би да поднесу кандидатуру за стипендије под називом "солидарни развој" које такође додељује Амбасада Француске:
http://www.ambafrance-srb.org/france_serbie/spip.php?article1834

За стипендије које додељује Амбасада Француске могу да конкуришу:

1) Студенти који имају српско држављанство
2) који планирају да у Француској упишу студије « мастер II » или « докторат »; у изузетним случајевима разматраће се кандидатуре које се односе на одређене смерове при Високим школама, Институтима за политичке науке...)
3) који су завршили 4. годину студија или ће је завршити најкасније до јуна 2011. (осим за студенте који подносе кандидатуру за претходно поменуто посебно школовање)

   Разматраће се кандидатуре које су достављене директно, обичном или електронском поштом Одељењу за сарадњу и културну делатност Амбасаде Француске до 6. марта 2011. Кандидатуре доспеле после овог датума неће бити узете у обзир. Ипак, у случају да у одређеном року није прикупљено довољно квалитетних кандидатура, Одељење за сарадњу и културну делатност задржава право да распише нови конкурс.

Контакт особа за пријем кандидатура:
Весна Адамовић
(011) 302 36 39
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели.
Одељење за сарадњу и културну делатност Амбасаде Француске
Змај Јовина 11 - 11 000 Београд

  Ближе информације о условима конкурса погледајте овде.