НАЈАВА ПРЕДАВАЊА ПРОФЕСОРА ЂОРЂЕВИЋА ПДФ Штампа Ел. пошта


Центар за научноистраживачки рад САНУ и  Универзитета у Нишу организују предавање др Горана С.  Ђорђевића, редовног професора  Департмана за физику  на Природно-математичком факултету  Универзитета у Нишу под називом Спонтано нарушење симетрије – брже од светлости!?- Од Зомерфелда и Хигса до космолошке инфлације и тамне енергије –
Предавање ће бити одржано на Универзитету у Нишу у четвртак, 12.12. 2013. године, у 17 часова у сали број 8.

 

Сажетак предавања:


Спонтано нарушење симетрије – брже од светлости!?
- Од Зомерфелда и Хигса до космолошке инфлације и тамне енергије -


Горан С. Ђорђевић, Департман за физику, ПМФ, Универзитет у Нишу

 

Предавање обухвата ретроспективу развоја идеје о постојању Спонтаног нарушења симетрије и Тахионских стања са применама: феромагентизам, суперпроводност, елементарне честице, космологија, у блиској вези са бројним Нобеловим наградама за физику.
Феномен ’’тахиона’’ - могућности постојања честица бржих од светлост привлачи пажњу дуже од једног век. Са развојем (квантне) теорије поља, развија се нови поглед на тахионска стања - као крајне нестабилна стања вакуума чији се прелаз у стабилна стања одвија фасцинантним брзинама.
Почетак ’’двехиљадитих’’ доводи диманику тахионских поља у жижу интересовања у оквиру теорије струна, квантне космологије, инфлације, тамне материје-енергије. Динамика тахионских поља описана је ДБИ-нестандардним  лагранжијаном. Биће презентовани оргинални резултати прелаза у класично-механички формализам стандардних лагранжијана широке класе тахионских потенцијала, решења квантне динамике система и оператора еволуције на (не)Архимедовим просторима.

 

Преглед свих вести

Архива вести